Wat een week ... CD

KONG  - Merchants of Air (2012)

Als King Crimson ...


... nog actief zou zijn - formeel bestaat de band nog steeds - en zich vanuit de laatste generatie zou hebben doorontwikkeld, inspelend op een jonger publiek, dan zou de band wellicht geklonken hebben als het Amsterdamse KONG. Luisterend naar het uitstekende 'Merchants of Air' kan ik niet om deze associatie heen.
KONG maakt een soort techno-beat waarbij regelmatig samples worden gebruikt en waarin, zoals gezegd, duidelijke invloeden vanuit de progressieve rock rondwaren. Al eerder gaven we aandacht aan dit viertal via het vorige album 'What It Seems Is What You Get' en via een ouder album 'Phlegm'. Ook toen al lovende woorden en dat is nu niet anders. Want dit nieuwe werk staat als huis, knalt uit de speakers en laat horen dat de muzikanten hun mannetje en vrouwtje, drummer Mandy Hopman, meer dan staan.
Opener 'El Pillar' is een persoonlijke favoriet, zo ook 'Same Meaning, Different Worlds' en 'Steamtrucking' maar alle elf tracks mogen er zijn. Natuurlijk, de muziek van KONG put je uit maar 'so what'. En soms is er wat gebrek aan melodielijn maar per saldo is dit hoogstaande, harde, instrumentale techno met een progressieve toets. En van eigen bodem, dat is ook wat waard. Kanshebber voor de jaarlijst, dat is zeker. Harry de Vries (wat een week 31)