Chris Thompson - Berlin Live (2011)

Label: Gonzo Multimedia
Bandsite: www.christhompson-central.com

Running Time: CD 1 70:21/CD 2 39:36/DVD 84:00
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:

(out of 5 JoJo´s)


Wat is de reden dat je als voormalig zanger van de Manfred Mann's Earth Band albums uitbrengt die voornamelijk bestaan uit composities van die band? Zou het dan niet beter zijn dat te doen als lid van die band? Of willen ze je er niet meer bij hebben? Heeft Manfred Mann een betere zanger gevonden?
Chris Thompson was inderdaad 25 jaar - tot eind jaren 90 - de stem van MMEB en zong op bekende hits als 'Blinded by the Light', 'Spirits in the Night' en 'Mighty Quinn' en op sterke albums als 'The Watch' en 'The Roaring Silence'. Een karakteristieke, krachtige en geweldige stem die zeker zal hebben bijgedragen aan dat succes. Op die stem zit inmiddels wat sleet. Thompson mist op latere leeftijd de kracht om de vocale kwaliteit van weleer te halen. Al schemert dat typische geluid van 's mans stembanden ook in deze twee concerten er natuurlijk nog vaak doorheen. Maar dat het duidelijk minder is, is evident.
Thompson wordt tijdens deze concerten - 'Berlijn Live' is op 2CD en 'The Aschaffenburg Remains' is op DVD weergegeven - bijgestaan door een band met Noorse muzikanten die mij onbekend voorkomen. Ze staan hun mannetje maar missen de flair en de doorleefdheid die deze rock met een progressieve teint nodig heeft. Een paar decennia de podia langs, spelen met diverse artiesten en wat alcohol en drugs willen weleens helpen. Het klinkt allemaal erg braaf en men kleurt netjes binnen de lijntjes.

Desondanks valt er bij deze optredens uit 2011 voldoende te genieten. Een belangrijk deel van het bekende MMEB-oeuvre komt voorbij en die composities staan nog steeds als een huis, de inzet is prijzenswaardig en het publiek enthousiast. Een grote naam als Thompson kan immers lang blijven rekenen op steun. Ik ben altijd wel benieuwd of de illustere Manfred Mann dit te horen krijgt en wat hij er van vindt?
De DVD-registratie is okay, geeft een goed beeld van wat er op diverse plekken op het podium gebeurt en het geluid is redelijk tot goed. Ook zijn er door fans gemaakte opnames toegevoegd die kwalitatief natuurlijk minder zijn maar wel hun charme hebben en het concert vanuit de invalshoek van het publiek laten zien. Ik heb mij wel vermaakt met de DVD, al is het een voorbeeld van eenmaal kijken en dan waarschijnlijk nooit meer. Zoals zo vaak bij beeldregistraties van concerten.
Ook Thompson verlangt brood op de plank en zal zich denk ik emotioneel moeilijk los kunnen maken van de muziekscene. Toch voegen deze uitgaven weinig tot niets toe aan wat er al is. En dat wat er al aan MMEB-materiaal is, is van een veel hogere kwaliteit en blijft dus ook de voorkeur verdienen. Ik denk dat Manfred Mann dat stiekem ook vindt ...

Harry 'JoJo' de Vries (08-2012)

Personnel:

Mads Eriksen - guitars
Gunnar Bjelland - keyboards
Frank Hovland - bass, vocals
Steinar Krokstad - drums, vocals (at The Asschenburg Remains)
Zsolt Meszaros - drums
Dirk Naessens - violin
Chris Thompson - lead vocals


Discography (solo):
Radio Voices (1985)
The High Cost of Living (1986)
Beat of Love (1991)
Backtrack (1999)
Won't Lie Down (2001)
Rediscovery (2004)
If You Remember Me (2006)

Berlin Live & The Asschaffenburg Remains (2011)