Wat een week ... CD

TRAFFIC  - In A Field Of ... (2012)

Onverwachte release ...


... dit live-album 'In a Field of Their Own' van Traffic. Doorgaans is AFTERglow goed geïnformeerd maar deze uitgave was onvoorzien. Des te groter de verrassing toen ik dit album in Rotterdam tegenkwam.
Het betreft BBC-opnames van 30 april 1970 in het Paris Theatre in Londen. De tien live tracks worden aaneengepraat door John Peel. In het jaar waarin men met het geweldige album 'John Barleycorn Must Die' zou komen. Dit liveconcert was daar een voorbode van want het bevat zes tracks van dat album.
Traffic was na het vertrek van Dave Mason uiteengevallen en was weer bij elkaar als trio bestaande uit Capaldi, Wood en Winwood. Interessant is de wisseling van instrumenten die men laat horen. Wood speelt keyboards als Winwood gitaar speelt en ook Capaldi verlaat soms de drumkit.
Het album is een sensatie. Prima geluid, een band die uitmuntend op dreef is en hoorbaar blij was weer bij elkaar te zijn. Winwood gaat volledig loos op de keyboards met uitgesponnen solo's, Wood is op sax voorzichtig maar speelt prachtige dwarsfluitpartijen en Capaldi is de bindende factor. De uitvoeringen van 'bijvoorbeeld Who Knows What Tomorrow May Bring', 'Every Mothers Son', 'Stranger to Himself', 'Empty Pages', 'Glad' en 'Freedom Rider' zijn briljant en bezorgen kippenvel. Het geheel wordt aangevuld met drie overbodige outtakes van 'The Low Spark Sessions'.
Realiseerde mij wel dat Wood, Capaldi en Peel inmiddels overleden zijn. We worden oud. Wat rest is een prachtig live-document, een waardig eerbetoon aan deze bijzondere band en aan deze helden van weleer. Harry de Vries (wat een week 30)