Wat een week ... CD

OSI - Fire Make Thunder (2012)

Het duo ...

... the Office of Strategic Influence (OSI) i.c. Kevin Moore (Chroma Key, Dream Theater, heel lang geleden) en Jim Matheos (Fates Warning), is inmiddels uitgegroeid tot een trio want de briljante drummer Gavin Harrison (Porcupine Tree) versterkt op dit nieuwe en vierde album de gelederen.
Over het algemeen is er op de drie voorgaande albums van OSI weinig ontwikkeling te bespeuren in stijl en uitvoering. Vrij stevige progrock met doorgaans goede melodielijnen, in een enigszins mystiek jasje en met licht vervormde zang. Op deze nieuweling bespeur ik echter een bescheiden wijziging. Er zijn meer ingetogener tracks opgenomen, zoals het prachtige 'Indian Curse' dat mij vooral raakt door de ijle zang en de prachtige toetsen van Moore. En er is deze keer ook een vrij lange track vertegenwoordigd, afsluiter 'Invisible Men', die bestaat uit diverse delen. Sterk nummer dat pas groeit na meerdere luisterbeurten. Het deel met alleen gitaar refereert zeer aan Gilmour's inleiding op 'Shine on You Crazy Diamond'. Maar ook de overige tracks mogen er zijn. Gavin Harrison vind ik overigens op het gehele album weinig opvallend drummen. Normaal creatief maar hier sterk dienend.
OSI heeft met 'Fire Make Thunder' (suffe titel) een prima album afgeleverd waarbij de lichte koerswijziging mij zeer bevalt. Wel jammer dat Moore in het blad iO Pages (nr 107) aangeeft de betekenis van de hoes niet helemaal te vatten. Onbegrijpelijk zoiets. Daar praat je toch met een ontwerper over. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 15)