Wat een week ... CD

ANATHEMA - Falling Deeper (2011)

In hoger sferen beland je ...

... na beluistering van dit nieuwe album van Anathema, de band die in een grijs verleden donkere metal maakte maar daar steeds verder vanaf is komen te staan. Intensieve beluistering via de koptelefoon lijkt zelfs tot een spirituele ervaring te leiden.
Op 'Falling Deeper' zijn geen nieuwe composities te vinden maar Daniel Cavanagh c.s. hebben ervoor gekozen een doornede uit de catalogus om te zetten in een orchestrale zetting, hier uitgevoerd door het London Session Orchestra o.l.v. Dave Stewart, met basale ondersteuning door de band. Vooral atmosferische songs zoals 'Crestfallen', 'Kingdom', 'Sunset of Age' en 'Everwake', met de Nederlandse Anneke van Giersbergen, vielen deze bewerking ten deel. Het resultaat is indrukwekkend, mystiek o.a. door de Keltische invloeden en bovenal kippenvel veroorzakend prachtig.
Blackfield zette op hun laatste album gladde strijkers onder spanningsloze songs, resulterend in muziek voor je ouders. Zelfs Steven Wilson beviel het niet maar kon onderwijl aanschouwen hoe de kritiekloze progscene hijgend achter het album aanrende. Hier geen gladde strijkers maar spannende arrangementen waar om de paar akkoorden iets gebeurt en waardoor je tot het eind van 'Falling Deeper' op het puntje van de stoel blijft zitten. Een briljant album van een creatieve band die stilstaan schuwt. Nu is het tot april aangenaam wachten op het nieuwe studiowerk 'Weather Systems'. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 07)