Wat een week CD …

MOTORPSYCHO - Heavy Metal Fruit (2009)

Een ongelooflijke hoeveelheid stijlen …

… is het eerste wat te binnen schiet bij de Noorse band Motorpsycho. Zo ook met ‘Heavy Metal Fruit’. Ik ken de band pas relatief kort en beken dat ik na kennisname van vier albums verkocht ben. De bandcatalogus van de band bevat inmiddels 14 studioalbums, 5 liveregistraties en een onge- looflijke hoeveelheid EP’s en singles: mij wacht een mooie toekomst.
De stijlen en genres die ik tot nu toe tegenkwam zijn (hard)rock, jazz, blues, folk, country, grunge, symfo, psychedelica, metal maar ook uiterst ‘beschaafde’ pop. Zo ook op ‘Heavy Metal Fruit’. Het bijzondere is dat de heterogeniteit meestal binnen in één track te horen is, wat de composities erg afwisselend en spannend maakt. Het spreekt dan vanzelf dat de nummers vaak aan de lange kant zijn.
Het album bestaat uit zes tracks waarvan er vier meer dan 9 minuten in beslag nemen. Het sluitstuk wordt gevormd door het bijna 21 minuten durende monumentale ‘Gullible's Travails’. Een schitterend stuk met een symfonische invalshoek. Een ander kenmerk van Motorpsycho betreft het bij vlagen schrikbarend hoge tempo. Dit gegeven, gecombineerd met het soms ongelooflijke volume en de complexiteit van de composities, maken dat men bij een eerste oppervlakkige luisterbeurt overweldigd zou kunnen worden. Het bijzondere is echter dat je na verloop van tijd ontdekt dat de geluidsorgies telkens uitmonden in en/of afgewisseld worden met rustpunten als oases die variëren van prachtige falsetten tot tedere folkmelodieën en schitterende harmonieën.
Die rustpunten markeren het verschil met bijvoorbeeld The Mars Volta waarin tempo, volume en complexiteit ook de boventoon voeren maar dan op een wijze waarbij er van de luisteraar teveel wordt gevraagd. Zo niet bij Motorpsycho. De luisteraar moet dan wel enige moeite doen om die rustpunten te ontdekken. Henk Vermeulen (wat een week 06)