Redrocks - Redrocks (2011, EP)

Label: Redrocks
Bandsite: http://www.redrocks.fr/
Running Time: 28:41
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: (out of 5 JoJo's)

Redrocks is een stel jonge honden uit Frankrijk dat progrock maakt die beinvloed is door Porcupine Tree. Op zichzelf is het al bemoedigend te zien dat jonge mensen ervoor kiezen om dit soort muziek te spelen. Onterecht wordt vaak gedacht dat jongere generaties hier niet meer voor openstaan. Onzin, kijk en luister maar eens naar het Nederlandse DeWolff. En het resultaat dat Redrocks neerzet is zeker veelbelovend.
Deze EP - hoewel toch al bijna een half uur klokkend - is de eerste serieuze stap die de band zet, al is de uitstekende gitarist Steve Marsala al wat langer actief. Zoals gezegd is er veel invloed van Steven Wilson c.q. van de Tree te bemerken maar er schemeren ook referenties aan The Cure en The Foo Fighters door.
'Redrocks' bevat vijf tracks waarvan vooral het op een sequentie geba- seerde 'Cosmic Dream' mij zeer bevalt. Strakke basis, goede melodielijn, sterk gespeeld en spannend van begin tot eind. Zoals gezegd valt vooral het gitaarspel van Marsala op die zijn gitaar laat ronken en gieren zonder de rode draad uit het oog te verliezen en Marsala blijft de totale compositie overzien.
'Self-Destroyed Man' kent een intro dat te dicht zit op Porcupine Tree's 'Hate Song' maar ontwikkelt zich vervolgens tot een prima song waarin veel gebeurt. Minpuntje is toch wel de zang. Hoewel Leonel Mendes zeker geen slechte zanger is en veel drive uitstraalt, is zijn stem niet erg krachtig. Ik vraag mij af of hij live overeind kan blijven. Toch zit er wel rek in die stem denk ik en met het toenemen van de ervaring zal ook dit punt naar verwachting verbeteren. Ook hinkt de band nog op teveel gedachten. Zo bevat opener 'Skunk' vooral relatief simpele hard-rock terwijl in de overige songs veel affiniteit met de progressieve rock doorklinkt en de composities eclectischer, complexer en gelaagder zijn. Een keuze lijkt mij nodig en dan zou ik adviseren de lijn door te zetten van 'Cosmic Dream'.

Het Franse Redrocks kan, mits men keuzes maakt, een prima aanvulling zijn voor de progressieve muziek. Ik ben benieuwd of men doorpakt en ProgLog AFTERglow zal de band dan ook op de voet volgen. Daar is de kwaliteit namelijk goed genoeg voor. Harry 'JoJo' de Vries (02-2012)

Personnel:
Leonel Mendes - vocals, guitar
Steve Marsala - guitar

Guillaume Boudou - bass
Jean Prat - drums


Discography:
Redrocks (2011, EP)