Wat een week ... Box

ROGER WATERS - The Collection (2011)

Voor een luttel bedrag ...

... van 35 euro is de 8CD-box 'The Collection' van Roger Waters op de markt gekomen. Niet remastered, maar dat was ook niet nodig gezien de geluidskwaliteit van de masters, wel mooi vormgegeven.
Wat is de boxinhoud: het goede 'The Pros and Cons of Hitchhicking' (1984) dat enigszins in het verlengde ligt van Floyd's 'The Final Cut', het naar nieuwe wegen zoekende 'Radio Kaos' (1987), het briljante 'Amused to Death' (1991), het live-dubbelalbum 'In the Flesh' (1999) dat sterk is, al prefereer ik de latere Floyd-uitvoeringen van Gilmour en Wright, de opera 'Ça Ira' (2005) op 2 CD's waarop Waters laat horen dat opera-aspecten altijd ergens hebben meegespeeld in zijn drukke hoofd en ten slotte de DVD 'In the Flesh' (2000) met het integrale concert en veel extra's waaronder een interessante 'Behind the Scenes Documentary'.
De meeste van deze albums zijn tot stand gekomen in een voor Waters verwarrende periode, ruzie met zijn oude makkers, rechtzaken en minder succes dan het uitgeklede Floyd, al trok dat later, zeker nu met de indruk- wekkende live-uitvoeringen van 'The Wall', behoorlijk bij. Die 'weltschmerz' leverde prachtige muziek op. En de tijd heelt de wonden en gelukkig trekken Waters, Gilmour en Mason, helaas zonder Wright, weer met elkaar op. Deze box is, behoudens de mooie lay-out, niet zo interessant voor de Floyd-adept. Voor hen die het nog niet compleet hebben biedt de box echter een uitgelezen en goedkope kans. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 31)