Wat een week ... CD

ARASHK - Ustuqus-al-Uss (2008)

"Wat je ver haalt is lekker" ...

... zei mijn vader zaliger altijd. En dat geldt zeker ook voor de muziek van de Iraanse band Arashk die onder de bezielende leiding staat van Salim Ghazi Saeedi, aan wiens uitstekende solowerk 'Iconophobic' ProgLog AFTERglow ook al eens aandacht besteedde.
'Ustuqus-al-Uss' handelt over de ontwikkeling van de mens met al zijn kwaliteiten en onhebbelijkheden. Het album bestaat uit negen tracks van gemiddeld een minuut of vier die mij vooral doen denken aan The Enid. Klassiek getinte, volle, symfonische enigszins avant-gardistische composities waarin de keyboards en Salim's gitaar domineren, en waar in dit geval logischerwijze invloeden uit het Midden-Oosten in zijn terug te vinden. Het is filmische muziek dus het roept niet alleen beelden op maar zou ook zeker niet misstaan als soundtrack van een film of als achter- grond bij een documentaire, misschien wel over de situatie in Iran. John Zorn of Sufjan Stevens zouden dit soort muziek ook hebben kunnen maken.
Het is jammer dat iemand als Salim Ghazi Saeedi verborgen zit achter het dikke, zwarte gordijn van Iran. Zijn muziek dringt af en toe door het velours heen en stelt ons in staat door een kier naar binnen te gluren. Omdat het instrumentaal is moeten we ons echter zelf een voorstelling maken van wat we daar zien. De Iraanse lente? Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 29/30)