Wat een week ... CD

THE FLOCK - The Flock/Dinosaur Swamps (69/70/02)

Legendarische band ...

... uit de jaren '70 die niet zo lang bestond en onder de bezielende leiding stond van violist Jerry Goodman, later lid van The Mahavishnu Orchestra, ook bekend van zijn studiowerk bij o.a. Dream Theater en zijn solowerk met als uitschieter 'It's Alive' uit 1988.
Voor mij ligt een heruitgave van de twee studio-albums waarvan 'Dinosaur Swamps' zowel qua hoes als muziek het meest bekend is. Het is curieuze jazz-rock die The Flock maakte, met veel invloed van Miles Davis. En zeker ook van Zappa vooral door de springerigheid en de blazers en met het excellente vioolspel van Goodman als stijlkenmerk. Als je Goodman hier hoort spelen doet hij qua geluid en techniek erg denken aan de Zappa-violisten Jean-Luc Ponty en met name aan Sugar Cane Harris die een glansrol speelde op 'Hot Rats'.
Het is ook de sfeer van dit Zappa-album die we hier terugvinden in tracks als 'I Am The Tall Tree' en het lange 'Truth' van het debuutalbum en 'Hornschmeyer's Island' en 'Big Bird' van 'Dinosaur Swamps'. The Flock, een band die velen heeft beïnvloed zoals het bij symfomanen niet onbekende Hongaarse After Crying. Een prettige hernieuwde kennismaking! Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 28)