Wat een week ... CD

EARTH & FIRE - To the World of the Future ('75/2011)

Een meer dan terechte heruitgave ...

... van dit album van Earth & Fire. Uteraard zou ik bijna zeggen door Esoteric Recordings, het label dat een dikke pluim verdient voor het vasthouden van de rijke prog- en symfohistorie via remasters met mooie boekjes. Nu ook weer met bonustracks.
Earth & Fire, onder leiding van de broers Koerts, werd dan misschien mede bekend door het zeer aantrekkelijke uiterlijk van Jerney Kaagman en dat was meegenomen, maar moet natuurlijk worden beoordeeld op de inhoudelijke kwaliteit: hoogwaardige, door toetsen en gitaar gedomineerde symfonische rock die vernuftig in elkaar steekt en verder wordt ingekleurd door de unieke stem van Kaagman en de strakke ritmesectie van Van der Kleij en Ziech.

Met het nog steeds overeind staande 'The Song of the Marching Children' had de band in 1971 haar visitekaartje al afgegeven. Het vierde album 'To the World of the Future' laat echter een nog volwassener geheel horen waarbij het titelnummer tot de symfoklassiekers mag worden gerekend maar ook de zes overige tracks zijn uitstekend en 'How Time Flies', 'The Last Seagull' en 'Only Time Will Tell' behoren tot de persoonlijke favorieten. De produktie was al dik in orde maar de remaster klinkt nog helderder en voller.
Helaas zwichtte de band later voor de commercie met o.a. de tenen- krommende single 'Weekend', een dieptepunt voor fans van het eerste uur. Kaagman maakte het later nog bonter als jurylid bij Idols. Maar als ik dit album beluister vergeef ik hen en haar dat allemaal en past alleen maar bewondering. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 27)