Wat een week ... CD

SPOOKY TOOTH - You Broke My Heart (1973/2004)

So I Busted Your Jaw ...

... was de ooit stof doen opwaaiende titel van het vijfde album van de Engelse band Spooky Tooth, die met het prachtige 'That Was Only Yesterday' van het sterke album 'Spooky Two' (1969) onbedoeld een wereldhit hadden gescoord.
Op het hier door Eroc voor Repertoire Records geremasterde album maakt de band nog steeds bluesgeoriënteerde muziek, met een progressieve toets, in de sfeer van bands als Free en Atomic Rooster en de solo-albums van Jack Bruce, Sterke melodieën, geweldige zang en samenzang van de uitstekende toetsenisten Gary Wright en Mike Harrison.
Wat een krachtige zang in het sterk opgebouwde 'Self Seeking Man', de ingetogen emotie in 'Holy Water', bluestranen in 'Cotton Growing Man' en in 'Old As I Was Born'. De toetsen zijn nog niet zo dominant zoals Wright ze later solo inzette voor het bekende 'Dreamweaver'. Maar de Hammond ronkt heerlijk om de melodielijnen heen.
Een buitenkansje toen ik tegen dit album, weliswaar tweede hands, bij De Plaatboef in Rotterdam opliep. De opgetogenheid nam nog toe toen ik bij thuiskomst ontdekte dat de hoes gesigneerd is door de heren Wright en Harrison zelf! Laat staan toen ik dit sterke werk beluisterd had. Onder- schatte band. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 32)