Marbin - Breaking the Cycle (2010)

Label: Moonjune Records
Bandsite: www.marbinmusic.com
Running Time: 43:00
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:
(out of 5 JoJo's)

Israëlische bands zijn op ProgLog AFTERglow nog niet voorbijgekomen. Bespreking van het debuutalbum 'Breaking the Cycle' is dan ook een novum want de band Marbin zetelt in 'Het Beloofde Land'. En daar is een sterk groeiende jazz- en jazzrockscene waarvan deze band een vertegen- woordiger is.
Dit kwartet, aangevuld met wat gasten, speelt sterke, energieke en melodieuze jazz en jazz-rock met een hoofdrol voor gitarist Dani Rabin en saxofonist Danny Markovitch. Vooral Rabin compenseert de afwezigheid van keyboards doordat hij met zijn gitaarspel verschillende lagen neerlegt en daaroverheen 'loops' van gitaarstrepen heeft gezet. In combinatie met de sax van Markovitch leidt dit tot bijna symfonische passages en 'soundscapes'. Opener 'Loopy' is daarvan een lichtend voorbeeld met daarin de suggestie van toetsen en zelfs viool maar het zijn toch echt de gitaar en de sax die dit effect veroorzaken. Pat Metheny deed soortgelijke dingen bijvoorbeeld op zijn sterke album 'Secret Story' uit 1992.
Marbin is naast de jazz-rock erupties ook in staat om meer ingetogen, naar de traditionele jazz neigende composities te maken zoals 'A Serious Man' en 'Outdoor Revolution', beide met prachtig solowerk van Markovitch, en het korte, enigszins softe 'Mom's Song' met woordloze vocalen van Matt Davidson en Leslie Beukelman. En ook de blues komt voorbij in 'Bar Stomp'. Dat is dan ook mijn lichte kritiek op dit album, er is wel erg veel stijlvariatie. Dat maakt het afwisselend maar ook wispelturig.
Er komt weer wat peper in de tracks met 'Claire's Indigo' dat mij wederom aan Pat Metheny doet denken. Niet zo gek want zowel drummer Paul Wertico als bassist Steve Rodby speelden lange tijd met Metheny. De pepermolen strooit nog wat meer in 'Snufkin' en vooral in 'The Old Silhouette' waarin ik zowel wat country hoor, traditionele jazz, jazz-rock als invloeden vanuit het Midden-Oosten, en bovenal sterke solo's van Rabin. Afsluiter 'The Old Grace', die acht minuten klokt, bevat de wat vlakke zang van Daniel White en laat folkinvloed horen. Die stroming hadden we nog niet gehad op dit album. De track staat daardoor wel erg ver af van de sfeer van de eerste tien tracks op 'Breaking the Cycle'.
Marbin bestaat uit technisch zeer vaardige muzikanten die ook het componeren in de vingers lijken te hebben en een goed debuut hebben afgeleverd. De ruime stijlvariatie is echter een kritiekpunt. Jeugdige onbezonnenheid? Zoektocht naar een eigen geluid? Wie zal het zeggen? De toekomst zal het zeggen, bij de release van een volgend album, of de rode draad gevonden gaat worden. Ik kijk ernaar uit. Harry 'JoJo' de Vries (05-2011)

Bezetting:
Dany Rabin - guitar
Danny Markovitch - saxophone
Paul Wertico - drums
Steve Rodby - bass
with:
James Haddad - percussion
Matt Davidson - vocals
Leslie Beukelman - vocals
Makaya McCraven - drums
Daniel White - vocals

Discografie:
Breaking the Cycle (2010)