Wat een week ... CD

CONNAN MOCKASIN - For Ever Dolphin Love (2011)

Psychedelische muziek uit Nieuw-Zeeland ...

... dat is wat de jonge Connan Mockasin - prachtnaam - maakt. Eerst twijfelde ik of dit album wel viel binnen de 'scope' van deze site. Maar het feit dat het hier o.a. door Syd Barrett ge√Įnspireerde psychedelische muziek betreft waarin overduidelijk ook de vroege Soft Machine en het solowerk van Robert Wyatt rondwaart, haalde alle twijfel bij mij weg.
'For Ever Dolphin Love' is een bijzonder dubbelalbum. Schijf 1 is het studioalbum; schijf 2 betreft een liveoptreden. Je wordt permanent op het verkeerde been gezet in de composities van Mockasin. Net als je denkt dat je met een typische singer-songwritercompositie te maken hebt, gebeurt er iets: een geluidseffect, een draai in de melodielijn, een vreemd instrument of zelfs het verlaten van de melodielijn. En dat vindt plaats in alle tracks, zowel studio als live, en bepaalt dan ook het psychedelisch gehalte van het werk, dat ook nog wordt versterkt door de vreemde teksten die veel zeggen over wat er in de psyche van deze muzikant omgaat. Integrale beluistering van het album, heeft dan ook een hallucinerend effect.
Het is even wennen aan de geknepen neusstem van Mockasin. Als je blijft hangen in een beoordeling van de traditionele vocale kwaliteit, dan valt het tegen. Maar als je
zijn stem beschouwt als een instrument, waarbij het stemgebruik bedoeld is om een effect te genereren, dan ontdek je de waarde. Het gehele album is van waarde, en ook live blijft hij meer dan overeind, al is daar de meeste winst te halen. Niet zo gek bij een beginnend artiest dus dat gaat vast en zeker nog beter worden. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 21)