Wat een week ... CD

MYSTERY - One Among the Living (2010)

Staat-als-een-huis-symfo ...

... met een populaire twist. Zo kan de muziek van de Canadese band Mystery worden getypeerd, een band die tot mijn verbazing al sinds 1992 bestaat. Het trio Michel St-Père (guitars, keyboards), Benoit David (vocals) en Steve Gagné (drums), aangevuld met wat gasten, vermengt symfo á la IQ met de AOR van bijvoorbeeld Toto en die fusie levert met 'One Among the Living' een sterk album op.
De negen tracks zijn allen gemaakt rond een pakkende melodielijn en technisch hoogwaardig uitgevoerd. De toetsen van St-Père zijn vol en warm en ook op zijn elektrische en akoestische gitaar staat hij meer dan zijn mannetje. De drums van Gagné zijn functioneel en strak en de krachtige stem met veel hoog van Benoit David refereert aan Heep's David Byron maar vooral aan Jon Anderson, die hij op dit moment ook 'vervangt' binnen Yes.

Mijn favoriet is 'Between Love and Hate' met een in het oor springend door de gitaar gespeeld thema en een melodie die zich vastzet in de kop. Centraal op het album staat het uit zes delen bestaande en 23 minuten durende 'Through Different Eyes'. Een machtig epos dat tegelijkertijd een staalkaart toont van de uiteenlopende kwaliteiten van Mystery. Het mooie art-work zet verder de puntjes op de 'i'. Mystery: een band die een aanwinst zal zijn voor hen die van symfo houden zonder al te veel complexe fratsen. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 29)