Tohpati Ethnomission - Save the Planet (2010)

Label: Moonjune Records
Bandsite: www.tohpatimusic.com

Duur: 67:35
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

Tohpati is de virtuoze gitarist van de Indonesische band simakDIALOG, waaraan op ProgLog AFTERglow al eerder aandacht werd gegeven. Tohpati Ethnomission - alleen 'Ethnomission' als naam was voldoende en internatio- naal gezien beter geweest - is een 'side project' van hem.
'Save the Planet' laat jazz-rock horen binnen het idioom van The Maha- vishnu Orchestra, maar dan minder complex maar wel met McLaughlin's arpeggio's, Return to Forever, Brand X en daar waar het wat meer 'main- stream' wordt refererend aan het Japanse Casiopea. Ook het repeterende en karakteristieke spel van Robert Fripp heeft Tohpati als voorbeeld ge- diend en is bijvoorbeeld in 'Drama' te horen.
Het interessante is dat Tohpati bij Ethnomission - zoals hij dat ook binnen simakDIALOG doet - invloeden vanuit de Indonesische cultuur verwerkt en naast de gebruikelijke bezetting ook instrumenten uit dat gebied gebruikt zoals de suling (een Sundanese fluit) en Indonesische percussie zoals de kendang en de kenang. Dit leidt niet tot typische traditionele Indonesische muziek - dat zou internationaal onvoldoende aanslaan - maar tot een mooie, warme en avontuurlijke fusion van Westerse jazz-rock en de altijd wat mystieke indosferen.
Het album is geheel instrumentaal - zo hoort het ook bij jazz-rock zou je zeggen - al zijn er wat zweverige klanken te horen van zangeres Lestari in het spannende 'Bedhaya Ketawang' ('Sacred Dance'). Opener en titel- track 'Selamatkan Bumi' en 'Pesta Rakyat' ('Festive People') laten het meest de Westerse jazz-rock horen zoals Brand X dat o.a. deed, waarbij het strakke drummen van de uitstekende Demas Narawangsa mij zeer bevalt. Er is ook ruimte voor experiment - als fusion dat al niet is - in de acht minuten van 'Perang Tanding' ('Battle Between Good & Beast') met veel afwisseling en dynamiek tot ambient passages aan toe.

Tohpati Ethnomission laat met 'Save the Planet' horen dat de Indonesi- sche progressieve scene springlevend is en biedt met simakDIALOG een interessante nieuwe invalshoek door jazz-rock met een indo-twist te maken. Daar zijn er immers niet veel van. Een aanrader! Harry 'JoJo' de Vries (07-2010)

Bezetting:
Tohpati - electric guitar, midi synth guitar

Indro Hardjodikoro - bass guitar
Diki Suwarjiki - suling (Sundanese flute)
Endang Ramdan - Indonesian percussion (kendang, gong, kenong)
Demas Narawangsa - drums, Indonesian percussion (rebana, kempluk).

Discografie:

Save the Planet (2010)