Wat een week ... CD

TODD RUNDGREN - Something/Anything? (1972)

Een vreemde eend in de uitverkoopbak ...

... van Free Record Shop. Zo mag de cd-versie van Rundgren's derde solo-album gerust genoemd worden. Net als 'Todd', dat twee jaar later zou ver- schijnen (zie WeekCD 2008-46), is het een album met een prachtige col- lectie van zoete popliedjes, stevige garagerock avant la lettre en bizarre geluids- en studio-experimenten. Het zou Rundgren's meest verkochte product worden en leverde hem zijn grootste hit op in de vorm van 'Hello, It's Me'. Het geheel doet denken aan de experimentele fase van The Beat- les, die daarin onweerstaanbare melodieën durfden te combineren met grensverleggende experimenten.
Rundgren spreidt op 'Something/Anything?' zijn creativiteit uit over vier elpeekanten, die allen een eigen titel en gezicht meekrijgen. Kant 4, 'A Pop Operetta', begint met een antieke opname uit de oefengarage van Todd's eerste bandje en gaat over in live-opnames met toevallig aanwezige muzikanten. Kant 3 heet 'The Kids Get Heavy' (spreekt voor zich), kant 2 is 'The Cerebral Side' (minder toegankelijk, meer experimenteel) en kant 1, getiteld 'A Bouquet of Earcatching Melodies', opent met 'I Saw the Light', waarbij de kans groot is dat u zult denken "hé, dat ken ik, is dat van Rundgren?"
'Something/Anything?' kent nog niet zoveel progressieve invloeden als 'Todd' en het etiket progrock, zoals we dat nu kennen, is te zwaar. Maar iedere liefhebber van vooruitstrevende muziek raad ik aan snel naar de winkel te lopen, want de
stapel
is aan het slinken. Peter Swart (wat een week 13)