Wat een week ... CD

OZARK HENRY - Grace (2008)

In Nederland ondergewaardeerd ...

... de Belg Piet Goddaer, alias Ozark Henry, dat durf ik wel te stellen. Vol- komen onterecht want de man maakt prachtige muziek in het progressie- ve idioom. Altijd van hoge kwaliteit. Ik ken dan ook geen zwak album van hem en hij heeft er inmiddels toch zes op zijn naam staan. Het in 1996 verschenen 'I'm Seeking Something That Has Already Found Me' be- schouw ik als een progressief meesterwerk.
En ook 'Grace' is meer dan uitstekend en bevat deels nieuwe tracks en deels tracks die al eerder verschenen maar in de studio opnieuw zijn inge- speeld. Goddaer is een meester in het verwerken van sterk melodische thema's in zijn composities, heeft een bijzondere en karakteristieke stem met veel 'soul' en zorgt altijd voor een kraakheldere en volle produktie. Zo ook hier. Niet zo gek want hij produceert ook veel voor anderen dus be- heerst de kneepjes van dat vak. Bovendien is hij sterk op keyboards waar- bij op 'Grace' vooral de met echo omringde piano opvalt.
Alle veertien tracks op dit relatief rustige album met een heerlijke sfeer zijn hoogwaardig waarbij het complexe 'To Walk Again', het sferische en dreigende 'Splinter' en het repeterend opgebouwde 'Godspeed' er uitsprin- gen. Ozark Henry is de naam. Blindelings kopen is zonder gevaar want ieder album is raak! Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 13).