Wat een week ... CD

TODD RUNDGREN - Todd (1974)

Prog 'avant la lettre' ...

...van een doorgewinterde Amerikaanse muzikant, die eind zestiger jaren actief werd en nog altijd muziek maakt. Een eigenzinnig artiest, die zich moeilijk in een hokje laat plaatsen, al zult u hem in de plaatselijke disco- theek wel onder de algemene noemer 'rock' terugvinden.
Rundgren schuwde het experiment niet en op zijn dubbelelpee 'Todd' gaat hij hierin zeer ver. Na het volledig elektronische 'The Spark of Life', een intrigerend, onstuimig en beklemmend werkstuk waarbij het lijkt alsof een dier gewurgd wordt, laat hij zich bestraffend aftikken met de woorden "no no no, a little more humanity please!", waarna Rundgren vervolgt met een humoristisch toegankelijk popliedje.
Het is die variatie die 'Todd' tot een bijzonder album maakt. Originele vondsten op synthesizers weten een bij wijle bizarre atmosfeer te schep- pen, waarna mooie popsongs de balans herstellen. In dat opzicht doet de plaat mij denken aan 'Kid A' van Radiohead (zie weekCD 2008-24). Maar dat werk dateert wel van 26 jaar later. Peter Swart (wat een week 46)