Wat een week ... CD

DEVIN TOWNSEND PROJECT - KI (2009)

Ingetogen angst en boosheid ...

... dat is wat Devin Townsend laat horen op 'KI', één van de delen van het vierluik dat hij aan het construeren is. 'Ingetogen' is een woord dat tot voor kort niet in Townsend's woordenboek voorkwam. Al waren fragmenten op zijn uitstekende album 'Synchestra' uit 2006 al wat rustiger maar norma- liter was er toch sprake van een hersenspoeling door beluistering van zijn werk.
'KI' toont op een enkele eruptie en uitzondering na een beheerste Towns- end die in staat is prachtige composities te schrijven met zowel een rock- als een ambientgezicht. Twee gezichten die elkaar echter nadrukkelijk aankijken, elkaar vinden en geïntegreerd raken. Verwacht geen ambient á la Brian Eno maar er dwalen allerlei soundscapes in en tussen de tracks rond die het geheel de genoemde ingetogenheid verlenen. Uitschieter is voor mij 'Winter' met een intrigerend, zich herhalend thema dat snel blijft hangen.
Een heerlijk album dat een onvermoede kant laat zien van een artiest die altijd gaat voor kwaliteit, creativiteit en innovatie. Het midden van de weg is hem vreemd. Gelukkig maar want anders zou hij ook geen kans lopen deel uit te maken van mijn aankomende jaarlijst. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 46)