Nosound - A Sense of Loss (2009)

Label: KScope/Snapper
Bandsite: www.nosound.net
Duur: 51:31
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries

Waardering: (max. score)

De Italianen van Nosound, onder de bezielende leiding van absolute voor- man Giancarlo Erra, zijn bekend geworden door in het kielzog van no-man, soms met hulp van Tim Bowness 'himself', hun weg te zoeken in dat deel van de progressieve scene waar ambientinvloeden gelden. Zij maken dan ook aan no-man verwante muziek waarin melodie, emotie, romantiek en ingetogenheid de boventoon voeren.
Logischerwijze wordt Nosound dan ook vaak geassocieerd met hun voorbeeld. Toch kan worden vastgesteld, drie albums verder sinds het de- buut 'Sol29' uit 2005, dat de Italianen niet alleen op eigen benen staan maar ook steeds meer een eigen gezicht zijn gaan tonen. Hoewel het gebruik van strijkers (kijk uit met vuurwerk), in sommige tracks in plaats van of naast de keyboards, weer refereert aan het meesterwerk 'Returning Jesus' waarop no-man dat ook doet. Toch verleent deze 'switch' Nosound juist nog meer een eigen smoel, maakt het de toch al imponerende muziek nog gevoeliger en raakt het bij mij de emotie frontaal. 'A Sense of Loss' brengt je in een 'mental flow' die zich zelfs enige tijd nadien nog voortzet, zeker als het album integraal wordt beluisterd.
Ik ga dan ook niet teveel woorden vuil maken aan dit briljante album want ieder woord schiet tekort om het gevoel dat men in de tracks weet over te brengen te beschrijven. Er is maar één juiste aanpak en dat is luisteren. Dat geldt per saldo voor ieder album, feitelijk is recenseren dan ook onnut (maar leuk en het voorziet kennelijk in een behoefte), maar voor de rechter- hersenhelft composities van Nosound geldt dit bij uitstek.
Bij opener 'Some Warmth Into This Chill' kan ik het echt niet droog hou- den en dat geldt ook voor de tracks 'Fading Silently' en 'Tender Claim' die eveneens overlopen van emotie. En dan vergeet ik het prachtige kwartier van 'Winter Will Come' nog, dat te lang lijkt maar het na een aantal malen luisteren niet blijkt te zijn.

'A Sense of Loss': muzikaal-technisch perfect uitgevoerd, hoogwaardig geproduceerd, goed passend en prima verzorgd art-work en, bovenal, meesterlijke composities. De luxe-uitvoering bevat een extra schijf met een '5.1 surround' en '24 bit mix' van het album, video en foto's. Voor mij onnodige maar kijkwaardige filmpjes en foto's. Nosound: de band had een voorbeeld in no-man maar de groei naar volwassenheid heeft ervoor gezorgd dat zij nu zelf een voorbeeld zijn. Harry 'JoJo' de Vries (12-2009)

Bezetting:
Giancarlo Erra - vocals, guitars, keyboards
Paolo Martellacci - keyboards, vocals
Paolo Vigliarola - acoustic guitars
Alessandro Luci - bass
Gigi Zito - drums, vocals


Discografie:
Radici (Demo, 1998)
Maslova (EP, 2001)
Waves on Russia (Demo, 2002)
Sol29 (2005)
The World is Outside (Live DVD, 2006)
Slow it Goes (EP, 2007)
Clouds (EP, 2007)
Lightdark (2008)

A Sense of Loss (2009)