Wat een week ... CD/Tour

ALQUIN - Sailors And Sinners (2009)

'The Dance' op viool ...

... dat we dat ooit nog mee zouden maken! De apotheose van de concer- ten die Alquin geeft tijdens haar 'Sailors And Sinners'-tour (door ProgLog AFTERglow gezien op 29 november in Het Paard van Troje te Den Haag) is overweldigend.
Gitarist Ferdinand Bakker zet op viool 'Don and Dewey' in, dat zoals u weet overloopt in 'Mr. Barnum's Jr's Magnificent and Fabulous City', het slotstuk van Alquin's topalbum 'The Mountain Queen' (zie WeekCD 2006-46). Aan het eind van het nummer maakt Dick Franssen een sprint van de Rhodes-piano naar zijn Hammond om vol vuur het intro van 'The Dance' in te zetten. Bakker blijft zijn viool bespelen, waardoor de bekende gitaar- partij opeens een hele nieuwe invulling krijgt.
U snapt het al, het was een avondje ouderwets genieten, en dat terwijl de nadruk toch op het nieuwe materiaal lag. Opmerkelijk dat het Alquin lukt een boeiende show op te bouwen rond het jongste album, voor een publiek dat vooral de klassiekers in het hoofd heeft.
Met 'Sailors And Sinners' heeft de groep uit Delft dan ook een ijzersterk album afgeleverd. De o zo kenmerkende sound (van ritmesectie, orgel, sax en gitaar) staat nog altijd als een huis, waarop het voor Michel van Dijk heerlijk zingen moet zijn. Alquin trekt de lijn door die ze na de re√ľnie met 'Blue Planet' (zie WeekCD 2007-37) had ingezet: sterke rocksongs met vele proggetinte instrumentale passages, waarin de heren hun vak- manschap ten volle etaleren. Het spelplezier spat van plaat en podium. Peter Swart (wat een week 45)