Wat een week ... CD

GENESIS - Live (1973)

Achteraf gezien een gemiste kans ...


... want wat hadden we graag de surrealistische verhaaltjes gehoord waarop Peter Gabriel het publiek in die tijd trakteerde. Hij was deze ooit begonnen in de periode met Anthony Phillips: "Mike and Ant came up with this beau- tiful twelve-string sound, and they needed time to tune their guitars in be- tween numbers. I started filling in time with them, improvising the stories". Helaas, op deze eerste liveplaat van Genesis geen 'stories', maar slechts nauwelijks hoorbare titel-aankondigingen.
Genesis bevond zich in een periode richting grotere professionaliteit en de liveshows zouden volgens de overlevering magische aangelegenheden zijn geweest. 'Live' bevat de podiumklassiekers uit die tijd (maar geen 'Sup- per's Ready') en vooral het vette geluid van bas en gitaar komen sterk over. We horen Hackett in 'The Knife' de solo spelen die Phillips bedacht had en in datzelfde nummer klinkt Peter Gabriel als Roger Chapman, wan- neer hij op de lange noten zijn stembanden laat vibreren. Het hele stuk had in deze uitvoering zo op een Family-elpee kunnen staan.
Met iets meer serieuze aandacht had 'Live' een prachtig document kunnen worden van een doorslaggevende periode uit de carrière van Genesis. Nu bleef het een tussendoortje dat de band de nodige ruimte in tijd en geld bood om te werken aan een nieuw hoogtepunt: 'Selling England By The Pound'. Peter Swart (wat een week 35)