Wat een week ... CD

KONG - Phlegm (1992)

Geen muziek voor tere zieltjes ...

... de composities van de Nederlandse band Kong. Dat geldt voor het re- cente album 'What It Seems is What You Get' (zie WeekCD 2009/15) en zeker ook voor 'Phlegm' uit 1992. De band wordt vaak gerekend tot de 'techno-ambient-metal stroming' en is dus meer dan progressief genoeg om hier te belichten.
Wat een power had en heeft deze band. Luister eens naar 'Stockhouse' en 'Bela Soul' en je hoort een energie en 'drive' die ik bij veel progrock bands node mis. Ik legde al eerder de relatie tussen Kong en Liquid Ten- sion Experiment en de latere generatie King Crimson, maar die verbleken zelfs bij wat hier te horen valt.
Is het alleen maar kracht? Welnee, Kong legt ook subtiele onder- en bo- venlagen neer via 'samples', 'soundscapes' en gitaren - waardoor key- boards niet eens worden gemist - en kent bovendien de kunst van het com- poneren. Een band die in ieder geval in de progressieve scene waartoe
ProgLog AFTERglow behoort zwaar onderschat wordt, want ik lees in die contreien zelden of nooit recensies van de inmiddels zes studioalbums van Kong. Volkomen ten onrechte! Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 35)