Wat een week ... CD

MAHAVISHNU ORCHESTRA- VotEB (1975)

De titel doet hemelse sferen vermoeden ...

... en bij sommige nummers kun je je daar gemakkelijk in wanen. Om ver- volgens weer met beide benen op de grond gezet te worden via een stevige funk-basis.
Bandleider/gitarist John McLaughlin opereert op 'Visions of the Emerald Beyond' met de tweede line-up van de formatie, die in 1971 als één der eersten zorgde voor een sublieme versmelting van muziekstijlen: fusion. Jazz, rock, modern klassiek en dan ook nog eens Indiase invloeden, het is allemaal terug te horen in de muziek, die bol staat van instrumentale virtuositeit.
Het vergt af en toe een grote concentratie van de luisteraar om enige struc- tuur te ontdekken in de complexe brij van gitaar-, viool- (Jean-Luc Ponty) en drumgeluid (Michael Walden). Maar als je doorzet, dan heb je ook wat. Het album kent als tegenwicht ook vele rustige passages, waarbij de band ondersteund wordt door een klein strijkensemble.
Voor velen heeft de eerste line-up van Mahavishnu Orchestra de voor- keur (met o.a. Billy Cobham, Jerry Goodman en Jan Hammer), maar ook op 'Visions of the Emerald Beyond' wordt een niveau bereikt dat recht doet aan de albumtitel. Peter Swart (wat een week 22)