simakDIALOG - Demi Masa (2009)

Label: Moonjune Records
Bandsite: http://www.myspace.com/simakDialog

Duur: 70:35
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

De dBase van ProgLog AFTERglow is rijkelijk gevuld met vele bekende en onbekende bands uit de traditionele en minder-traditionele proglanden. Indonesië ontbrak echter nog op deze progressieve landkaart. Dat onont- gonnen gebied heb ik nu ontdekt via de uitstekende jazz-rockband simakDialog.
simakDIALOG bestaat al enige tijd en wordt allerwegen geroemd om haar smaakvolle en sfeervolle jazz-rock met Canterbury-invloed (Egg, National Health, Hatfield and the North maar dan zonder zang). Deze associatie is vooral te danken aan het virtuoze spel op de elektrische piano van Riza Arshad waarmee hij met name door zijn aanslag het geluid van Dave Stewart en David Sinclair benadert, al is Chick Corea ook niet ver uit de buurt. Naast de uit duizenden te herkennen 'Canterbury-touch' moeten de logische referenties aan de Indonesische cultuur worden genoemd. Vooral in de ritmes en de percussiebijdragen op dit album waart de stille kracht van de Gamelan rond.
'Demi Masa' is het vijfde album van simakDIALOG en is ronduit sterk. Niet wereldschokkend maar met overtuigende, gelaagde composities maakt de band melodieuze jazz-rock die technisch virtuoos wordt uitgevoerd en helder geproduceerd is. En het zijn vooral de relatief lange solo's van gita- rist Tohpati en toetsenist Arshad die mij zeer aanspreken. De band schiet alle kanten op, gaat af en toe lekker loos, heeft ook oog voor de noodzake- lijke rustpunten en voorkomt oeverloos gefreak door altijd de rode draad van de compositie in het vizier te houden. Dit komt vooral doordat genoemde solisten het gehele muziekstuk goed overzien en aanvoelen wanneer het soleren genoeg is.
Hoogtepunten vormen vooral het vijftien minuten durende tweeluik 'Tak Jauh Pertama' en 'Tak Jauh Kedua' en het bijna tien minuten durende drieluik 'Trah Lor (Northern People)' waarin niet alleen het hele jazz-rock palet wordt gebruikt maar ook de smaakvolle integratie met de rijke Indo- nesische cultuur opvalt. Heel knap gedaan en in balans want anders zou het gevaar bestaan dat de gemiddelde Westerse progliefhebber zou afha- ken. Etnische jazz-rock van hoge kwaliteit is het resultaat.

Het uitstekende, enigszins extravagante label Moonjune Records heeft met 'Demi Masa' van simakDIALOG wederom een prachtige release op haar naam staan die nog regelmatig uit de kast zal komen. En het leuke is, het album doet mij ook weer grijpen naar het briljante 'The Rotters Club' van Hatfield en het sterke 'The Polite Force' van Egg. Draai ik die ook weer eens, na het stof te hebben weggeblazen. Harry 'JoJo' de Vries (06-2009)

Discografie:
Lukisan (1996)
Baur (1999)

Trance/Mission (2002)
Patahan (2005)
Demi Masa (2009)

Bezetting:
Riza Arshad - Fender Rhodes electric piano, Yamaha acoustic grand piano, Oberheim OBX analog synth
Tohpati - electric and acoustic guitars
Adhithya Pratama - bass guitar
Endang Ramdan - lead Sundanese kendang percussion, tambourine, claps, toys, vocals
Erlan Suwardana - Sundanese kendang percussion, claps, toys, vocals
with guests:

Emy Tata - Sundanese kendang percussion, claps, toys, vocals
Mian Tiara - vocals
Dave Lumenta - soundscapes