Wat een week ... CD

RIPPER - The Dead Have Rizen (2009)

Men noemt het 'Horror Metal' ...

... maar dat valt in zijn uitwerking op 'The Dead Have Rizen' (zo schrijf je het echt ...) wel mee. Ik zou liever spreken van hard rock √° la Black Sab- bath waarbij de de horror-touch met name wordt verzorgd door de creepy-teksten waar de agressie van afdruipt en door de karakteristieke, enigs- zins voorspelbare sombere hoes met een kruis en van bloed druipende typografie.
Ripper is sinds 1986 van het front verdwenen en is nu weer helemaal terug met dit nieuwe album, onder leiding van Rob Graves (guitar, vocals) en vakkundig geassisteerd door Grammy-winnaar Stephen Bogle (shredder guitar, keyboards) en de ritmetandem Alan D'Angelo (bass, vocals) en Don Ramirez (drums, vocals). 'Nieuw' hoewel de tracks al in 1987 werden ge- schreven, vlak na het vorige album 'And the Dead Shall Rise'.
Toen ik de promo ontving sloeg mij de angst om het hart. Zou ik dit soort muziek wel weten te waarderen? Het antwoord is bevestigend: een prima album, gezet in een rijke en volle produktie, met veel power gespeeld en met duidelijke Sabbath-invloed al refereren de schaarse relatief rustiger passages ook aan Uriah Heep. Door de cover 'God of Thunder' van Kiss is ook dat verband gelegd.
Een hard maar lekker album van deze Texanen dat vooral als er moet worden afgereageerd na de dagelijkse beslommeringen zijn functie bewijst. De een gaat hardlopen of fietsen, de ander wordt uiteindelijk weer rustig door Ripper. Goed dat Black Widow Records de band deze kans gaf na zoveel jaren. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 22)