Copernicus - disappearance (2009)

Label: Moonjune Records
Bandsite: www.copernicusonline.net
Duur: 74:15
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

Laat ik maar direct met een waarschuwing in huis vallen: de muziek op 'disappearance' (moet zonder kapitaal geschreven!) van Copernicus is ultieme progressieve muziek voor 'die-hards'. Je vindt het goed of verschrik- kelijk, tussenwegen zijn echter niet mogelijk.
Copernicus is de artiestennaam voor Joseph Smalkowski, een New York- se avant-garde dichter op leeftijd die tevens keyboards speelt en regelmatig optreedt met een bizarre band waarvan de leden ook op deze schijf acte de presence geven. U begrijpt het al, we hebben hier dus te maken met poë- zie - hoewel ik dat label te lieflijk vindt klinken voor de dichterlijke emotio- nele en filosofische erupties van Copernicus - ondersteund door progres- sieve muziek die grotendeels, tijdens het reciteren van de teksten en ge- dichten door Copernicus, improviserend tot stand is gekomen. Absolute maar indrukwekkende gekte is het gevolg, een gekte die door de rake tekst- en echter tot nadenken aanzet.
'disappearance' handelt over de tragiek van de mens als bedoeld of onbe- doeld maar in ieder geval nietig onderdeeltje van dat immense en onbe- grepen universum: "Bow Your Head to the Up Quark, Bow Your Head to the Electron Neutrinho". Maak een buiging voor de "Twelve Subatomic Particles" jij nietige creatie!
Soms denk je dat Copernicus op dat universum en de mens een lofzang afsteekt maar veel vaker wordt duidelijk dat hij de ondergang van de soort 'homo sapiëns' en hoogstwaarschijnlijk ook de aarde observeert en beschrijft. We denken dat we zo slim zijn, zo superieur, zo machtig maar, declameert Copernicus indrukwekkend in de derde track, "Ninety-six per- cent of all matter in the Universe cannot be perceived by Humanity", wij zijn "The Blind Zombies of Ignorance". Zo is het. Dat zal ik binnenkort de omhooggevallen chique waar ik helaas af en toe mee te maken heb eens onder de neus wrijven ...
Joseph Smalkowski heeft een krachtige en prachtige donkere stem, zo'n sterke microfoonstem zoals Zappa die ook had. Er zijn trouwens toch wel parallellen te trekken zowel muzikaal als tekstueel met Zappa. Maar nog meer met Captain Beefhaert, wiens geest duidelijk rondwaart in de compo- sities en teksten op dit album.
Muzikaal is het 'weird' met rare geluiden, intro's die outro's blijken te zijn, melodieën die toevallig zijn, toevalligheden die een rake melodie opleveren, gitaarsolo's die afgebroken worden maar toch ook weer niet, opvallende ritmes die toch slechts een bijrol spelen omdat de hoofdrol wordt gespeeld door de stem van Copernicus en zijn rake tekstuele analyses van de mens en de aarde. Kortom, de luisteraar wordt regelmatig op het verkeerde been gezet.

'disappearance' bevat muziek voor de liefhebber want ik kan mij voor- stellen dat er mensen zijn die hier volledig op afhaken. Ik niet, ik vind het briljant. En dan te bedenken dat de man sinds 1984 al acht van dit soort albums heeft gemaakt en ik nu pas van hem hoor. Als hij dat zou weten zou hij mij ongetwijfeld een 'Blind Zombie of Ignorance' noemen. Pas op, laat u dat niet gebeuren! Harry 'JoJo' de Vries (06-2009)

Bezetting:
Copernicus - poetry, lead vocals, keyboards
Pierce Turner - musical director, Hammond B3 organ, acoustic piano, vocals, percussion
Larry Kirwan - electric guitar, vocals
Mika Fazio - electric guitar

Bob Hoffnar - steel guitar
Raimunde Penaforte - violin, acoustic guitar, bandolin, percussion, vocals
Cesar Aragundi - electric & acoustic guitar
Fred Parcells - trombone
Rob Thomas - violin
Matty Fillou - tenor saxophone, percussion
Marvin Wright - bass guitar, electric guitar, percussion
George Rush - tuba, contrabass, bass guitar
Thomas Hamlin - drums, percussion
Mark Brotter - drums, percussion

Discografie:
Nothing Exists (1983)
Victim of the Sky (1986)
From Bacteria (1986)
Deeper (1987)

Null (1990)
No Borderline (1993)
Immediate Eternity (2001)

Immediate Eternity II (2005)
disappearance (2009)