Wat een week ... CD

PHIL COLLINS - Both Sides (1993)

Phil Collins trok zich terug op 'zolder' ...

... en vond daar afleiding en rust in een roerige tijd: zijn tweede huwelijk was gestrand en ook de chemie tussen de leden van Genesis was opge- droogd, hetgeen niet veel later tot zijn (tijdelijk) terugtreden leidde.
De homestudio werd een toevluchtsoord: "it was during this time that I realised that the real fun te be had was actually in my little 12 track demo room." Collins schreef er nieuw materiaal, speelde alle instrumenten zelf in en het eindresultaat, zijn vijfde soloproduct, werd vooral een persoonlijk al- bum. Het kent een ingetogen atmosfeer, is bij tijd en wijle somber, don- ker, kritisch en zeker minder hitgevoelig dan de eerdere platen, al was de single 'Everyday' nog aardig succesvol.
Een buitenbeentje in het oeuvre van Phil Collins dus, moeilijk te plaatsen. Fans van zijn solowerk zijn sterk verdeeld, fans van het Genesis van Col- lins kunnen er misschien enkele mooie dingen in ontdekken. In ieder geval laat Collins het belang van componeren en musiceren zien bij de verwer- king van nare zaken, want "all in all it's the most enjoyable album I've ever made." Peter Swart (wat een week 21)