Wat een week ... CD

STEVE HACKETT - Genesis Revisited (1996)

Steve Hackett als hoeder van het Genesis-erfgoed ...

... als dat maar goed gaat. De riskante onderneming kent hoogtepunten en enkele teleurstellingen. Een arsenaal aan topmusici, aangevuld met leden van het Royal Philharmonic Orchestra, brengt prachtige vertolkingen van 'Watcher of the Skies' (met robuuste zang van John Wetton) en an- dere Genesis-klassiekers.
Hackett zoekt gedurfd het avontuur door het oermateriaal hier en daar stevig te bewerken. Het levert onder meer een schitterende nieuwe inlei- ding op tot zijn beroemde gitaarsolo in 'Firth of Fifth' en 'The Fountain of Salmacis' wint zelfs aan diepgang. Muzikaal gezien dan, want helaas meent Hackett hier dat zijn stem die van Peter Gabriel kan vervangen. Niet dus, en zo zijn er helaas nog enkele momenten waarop hij de luiste- raar de wenkbrauwen laat fronsen.
Uit geschiedkundig oogpunt is het nummer 'Déja Vu' waarschijnlijk het meest interessant: een song waar Gabriel in de 'Selling England'-periode aan begonnen is en die Steve voor dit album mocht afmaken. Een mooi arrangement, een stralende gitaarsolo en sterke zang van Paul Carrack. Dit nummer ooit nog eens uitgevoerd te zien door de klassieke Genesis-line up ... Peter Swart (wat een week 20)