Wat een week ... CD

Patrick Moraz - The Story of I (1976)

Gewapend met een vergrootglas ...

... kunt u proberen het verhaal 'The Story of I', door Moraz zelf geschreven, te lezen op het cd-hoesje. Maar er is, ook voor diegenen die de oorspron- kelijke lp niet bezitten, een alternatief: op de website van de Zwitserse toetsenist neemt het verhaal een prominente plaats in. Een teken van het grote belang van Moraz' eerste soloalbum in zijn totale oeuvre.
De muziek is geschreven tijdens de Yes-jaren (Moraz speelde mee op 'Relayer') en is zeer opmerkelijk te noemen. Veelzijdige composities met een batterij aan synthesizers, die af en toe geweldige klankencombina- ties opleveren. Het gaat van jazzrock tot klassiek (in 'The Dream', maar dan wel met een regel jazz erin), van etherische vocalen ('Intermezzo') tot spetterende ritmiek met Braziliaanse percussionisten. Op bas maakt Jeff Berlin zijn opwachting in de progrock.
Het verband tussen de muziek en het verhaal ontgaat mij geheel. De moeite het te lezen kunt u zich dus eigenlijk besparen, alhoewel ... idee en plot zijn origineel en intrigerend en voor Moraz kennelijk een belangrijk persoonlijk document. Peter Swart (wat een week 51)