Gavin Harrison & 05Ric - Drop (2007)

Label: Squatter Madras
Bandsite: http://www.drumset.demon.co.uk/
Duur: 45:21
Reviewer: JoJo
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

Gavin Harrison: natuurlijk bekend van zijn excellente drumwerk bij Porcupine Tree, al kon de wat minder technische maar meer gevoelsmatige drummer Chris Maitland mij voorheen ook zeer bekoren. Harrison heeft de samenwerking gezocht met de mij onbekende 05Ric, een multi-instru-mentalist die op dit album de zang en de fretloze bass voor zijn rekening neemt. Harrison is weliswaar 'de naam' op dit album maar alle composities werden samen met 05Ric geschreven en prima geproduceerd. Ook de warme, volle stem van laatstgenoemde domineert het album, soms melodieus, vaak a-tonisch. Kanttekening is dat 05Ric's stembereik in de hogere regionen niet al te groot is, al verkeert de muziek op het debuut- album van dit duo niet al te vaak in die sferen.
Wat is de karakteristiek van dit album? Ik zou zeggen een wat bedaarde uitgave van het latere King Crimson. En daar waar die associatie niet opgaat doet David Sylvian opgeld als ook invloeden vanuit de jazz-rock. Bijna alle tracks kenmerken zich door een weliswaar melodieuze maar wat zenuwachtige uitvoering waarbij de elkaar snel opvolgende akkoorden- reeksen en tonen de invloed van King Crimson laten horen. Het geheel wordt bij elkaar gehouden door het in de basis strakke drumwerk van Harrison, avontuurlijk afgewisseld met de van hem zo bekende roffels, 'fills' en 'breaks'.
Wat voorts opvalt is dat er nauwelijks keyboards worden gebruikt - op twee tracks na - en dat het op keys gelijkende geluid wordt voortgebracht door de 'Extended Range Bass' van 05Ric, de 'Tapped Guitar' van Harrison en door incidentele soundscapes van Master Fripp. Dat alle tracks aan deze karakteristiek voldoen is tegelijkertijd de zwakte van dit werkstuk: er is te weinig variatie in de zang en in de opbouw van de nummers waardoor eenvormigheid troef is. "Koekoek ene dreun", zoals wij dat thuis noemen.

Uitschieters op dit album zijn opener 'Unsettled' dat de aandacht van begin tot eind gevangen houdt, 'For Lack Of' waarin de jazz-rockachtige dyna- miek centraal staat en outro 'Centered' waarin de legendarische Dave Stewart (o.a. Hatfield and the North) de 'echte' keys op de van hem beken- de wijze invult.
Harrison en 05Ric hebben met 'Drop' een sfeervol en goed album afgele- verd dat door meer variatie en durf 'zeer goed' had kunnen worden maar dat nu helaas niet is. Toch smaakt de samenwerking tussen deze beide uitstekende musici naar meer. Niet iedereen levert immers met het eerste album meteen goud af. Al heb ik zo'n donkerbruin vermoeden - niet meer dan dat - dat het weleens bij een eenmalige exercitie zou kunnen blijven. Overigens zijn de teksten van de tracks nagenoeg onleesbaar op de verder goed verzorgde hoes. JoJo (12-2007)

MUSIC IMPRESSION (voor een indruk van muziek op dit album): klik op Drop

Bezetting:
Gavin Harrison - drums, Tapped Guitar
05Ric - Extended Range Bass, voices
Robert Fripp - guitar, soundscapes
Dave Stewart - keyboards on 'Centered'
Gary Sanctuary - piano on 'Where Are You Going'

Discografie:
Harrison solo:
Sanity & Gravity (1997)
Harrison & 05Ric:
Drop (2007)