SHORTTRACK
Een 'quick scan' van releases


  
 

 

 

 

Stephen Thelen   
Fractal Guitar 3 (2022)

Label Moonjune Records
Score 4
(out of 5 JoJo's)


                                                                       


Stephen Thelen lag
hier al eerder onder de loep met zijn uitstekende 'Fractal Guitar' uit 2019 en met het in samenwerking met Jon Durant (die ook hier acte de presence geeft) gemaakte album 'Crossings' uit 2021. In het sferische universum dat Thelen op zijn eerste worp creëerde kunnen we ook gaan reizen op dit derde deel. In de 5 composities is het wegdromen, schrikken en verbazen geblazen vooral door de tonen van de electric guitars van Elvind Aarset en Thelen en de touch guitars van Markus Reuter - zou die man naast het werk ook nog een privé leven hebben? - en Stefan Huth. Tegelijkertijd spelen de toetsen (electric piano, synths en clavinet door Fabio Anile) een licht prominentere rol dan op het eerste deel van deze cyclus. 'Het geheel doet wat minder psychedelisch aan dan zijn eerdere werk al zou het roken van een jointje er nog steeds prima bij passen.



Stick Men  
Tentacles (2022)

Label Moonjune Records
Score 4
(out of 5 JoJo's)

 

 

 

De fans van King Crimson zijn natuurlijk bekend met dit trio, bestaande uit Tony Levin, Pat Mastelotto en - daar is hij weer - Markus Reuter. Deze keer komen zij met een EP van rond de 30 minuten. Het is hun eerste release sinds 6 jaar en de energie en dynamiek spatten er weer vanaf. De invloeden van het latere King Crimson waren zeker rond maar dit drietal weet een eigen sound neer te zetten waarin een goede groove de belangrijkste basis vormt. Het blijft natuurlijk 'muzikanten muziek' waarbij de compositie in mijn oren ondergeschikt is aan het instrumentaal-technische exhibitionisme. Maar men vindt daar een balans in onder andere door wat meer, al zijn het dan relatieve, rustpunten te integreren zoals in de eerste delen van 'Ringtone' en 'Satieday Night'. En dat is verstandig. Stick Men maakt geen muziek voor tere zieltjes maar als je je moet afreageren in verband met dagelijkse beslommeringen of tegenslag dan beveel ik 'Tentacles' zeker aan.  



Anchor & Burden 
Kosmonautic Pilgrimage (2023)

Label Moonjune Records
Score 2 (
out of 5 JoJo's)

 

 

 

Een prachtige hoes zegt helaas niet veel. Ik word eerlijk gezegd moe van de oneindige reeks aan King Crimson pseudo-epigonen die de relatieve gekte van die band en het unieke spel van Robert Fripp proberen te evenaren. Nu doet Anchor & Burden weer een poging. Wat is de toegevoegde waarde van zo'n release vraag ik mij af? Dat de heren van het hiervoor besproken Stick Men zich ook in die sferen bewegen dat kan ik billijken. Er maken immers twee leden van King Crimson deel uit van dat trio.
Ook op dit album duikt Markus Reuter weer op en hij noemt de muziek "uncompromising instant composition". Ik noem het 'improvisatie zonder zelfkritiek'. Het is niet origineel, het is een herhaling van vele malen gedane zetten en er zijn er die het beter doen. Juist; die band met die naam! Een inhoudelijke bespreking van de 9 tracks lijkt mij dan ook overbodig.

Short Track by Harry 'JoJo' de Vries (02-2023)