WAT EEN WEEK ... CD

HELD BY TREES - Solace (2022)
 

Schatplichtig aan Talk Talk ...            
     


 ... en de overleden frontman Mark Hollis, zo kan 'Solace' van het project Held By Trees worden genoemd. Met muzikanten en componist en producer David Joseph die allen ooit bij Talk Talk waren betrokken is een mooi en ingetogen album gerealiseerd, getooid in een ook al aan die band refererende prachtige hoes.
De muzikale visie van Mark Hollis liep in de pas met gebeurtenissen in zijn leven. Ik las ooit in een interview dat hij de drukte van de muzikale entourage zat was en dat hij daarom de muziek van Talk Talk langzamerhand uitkleedde, de kunst van het weglaten, uiteindelijk resulterend in een nulpunt. Dat punt werd uiteindelijk bereikt op zijn soloalbum 'Mark Hollis' (1998). Om daarna te verdwijnen uit het publieke leven.
Die lijn is doorgezet op 'Solace' waarop 'less is more' de rode draad vormt. Acht, deels door improvisatie tot stand gekomen composities die in alles de echo van Talk Talk laten horen en met name van het meesterwerk 'Laughing Stock' (1991). Het meesterschap van 'Solace' zit hem ook in de dosering. Interessant werkstuk!  Harry de Vries (wat een week 07)