SHORTTRACK
Een 'quick scan' van releases


  
 

 

 

 


Beledo
Seriously Deep (2021)

Label Moonjune Records
Score 4
(out of 5 JoJo's)                                                                       

Gitarist (en pianist) Beledo is geen onbekende op Proglog AFTERglow. Zijn album 'Dreamland Mechanism' uit 2016 kreeg hier zelfs het predikaat 'Peak Experience' en bevatte meesterlijke jazz fusion. Waren er toen veel referenties aan de muziek van Allan Holdsworth, ook hier is dat het geval. De muziek doet mij echter nog meer denken aan het eerste soloalbum van Bill Bruford 'Feels Good to Me' (1978), niet zo gek want daar deed de unieke Holdsworth ook al op mee.
Bijgestaan door o.a. duizendpoot Tony Levin op bas - wat een energie heeft die man; toch ook niet meer de jongste - en Kenny Grohowski op drums, heeft Beledo met 'Seriously Deep' wederom een smaakvol en sterk werkstuk afgeleverd. De opening met het 14 minuten durende titelnummer, een bewerking van een Eberhard Weber compositie uit 1978, vormt meteen een hoogtepunt met ingetogen passages, heerlijke akkoorden op piano en gitaar van Beledo zelf en her en der wat oprispingen. In 'Mama D' horen we Kearoma Rantao teksten zingen die gaan over de onderdrukking tijdens de Apartheid in Zuid-Afrika en de transitie die het land doormaakte naar meer vrijheid. Enige engagement is Beledo dus ook niet vreemd. Hetgeen prijzenswaardig is. Maar het gaat uiteindelijk ook om de muziek en die is wederom uitstekend!Octarine Sky -
Close to Nearby (2021)

Label Uberwald Records
Score
4 (out of 5 JoJo's)

 
 

Deze nieuwe band van Jan Christiana en Dyanne Potter Voegtlin (van Potter's Daughter) weet grote namen aan te trekken voor 'Close to Nearby' waaronder drummer Simon Phillips en gitarist Guthrie Govan. Het in een aantrekkelijke hoes gestoken album laat ook aantrekkelijke, vernuftige en avontuurlijke muziek horen aan de randen van de prog, Met enigzins jazzy vocalen van Voegtlin, die ook nog eens prachtige thema's op piano neerzet, virtuoze solo's van Govan en zoals te doen gebruikelijk knap drumwerk van Philips. 'Night Sky/Into the Dream' is een favoriet al eindigt de track nogal vreemd en abrupt.
'Close to Nearby' is prima geproduceerd en is over het geheel genomen een relatief rustig werkstuk met enkele forse erupties (zoals in het stevige door Edgar Allan Poe's 'The Raven' geïnspireerde en ook al favoriete 'Midnight') en maakt nieuwsgierig naar een vervolg!


 


David Cross & Andrew Keeling -
October Marigold (2021)

Label Alchemy Records
Score 3 (out of 5 JoJo's)


Natuurlijk is David Cross bekend geworden door zijn lidmaatschap in de jaren 70 van King Crimson en zijn geweldige, enigszins mystieke vioolspel in die ikonische band. Daarna was Cross, na zijn eerste soloalbums, bij mij een aantal jaren van de radar verdwenen. Dat zei meer over mij want hij was wel degelijk actief in samenwerkingen met o.a. Robert Fripp, Radius, Jade Warrior, Clearlight en Stick Men. En hier nu met Andrew Keeling waarmee hij in 2009 ook al een album maakte 'English Sun',
En nu dus 'October Marigold' met als ondertitel 'English Chamber Music Vol. 3'. En dat is het ook. Intieme kamermuziek in een 'ambient music' sfeer maar gebruik makend van de elektronische mogelijkheden die rockmuziek biedt. Met prachtig vioolspel van Cross en ook Keeling staat zijn mannetje op fluit, keys en gitaar. Vooral het titelnummer is een schoonheid!. Een heerlijk album om met een goed glas wijn, terwijl de regen tegen de ramen spettert, op weg te dromen. .


Short Track by Harry 'JoJo' de Vries (02-2022)