WAT EEN WEEK ... CD

SOFT WORKS - Abracadabra in Osaka (2021)

Het begin van Soft Works ...            
     


 ... en de start van Moonjune Records ontsproot uit de ontmoeting tussen Elton Dean (sax, piano) en platenbaas en 'dromer' Leonardo Pavkovic op    1 januari 2000. Nadat John Marshall (drums), Alan Holdsworh (gitaar) en Hugh Hopper (bas) waren benaderd ontstond Soft Works, een reïncarnatie van Soft Machine met als enige album 'Abracadabra' (2003).
Op 11 augustus 2003 trad dit illustere viertal op in Osaka. Met dank aan de inspanningen van Marshall en Pavkovic en als eerbetoon aan hun overleden vrienden is dit uitstekende live concert nu eindelijk uitgebracht. 'Uitstekend' waren de geluidsopnamen echter zeker niet maar door de productionele inspanningen van Mark Wingfield zijn de opnames nu kwalitatief goed te noemen.
Op deze dubbel CD, die gehuld is in een prachtige, impressionistische in Japanse sferen opgetrokken hoes, horen we 11 uitstekende tracks voortkomend uit dat enige studioalbum maar ook uit aan Soft Machine gerelateerde acts (zoals de track 'Calyx' van Hatfield and the North's Phil Miller). En wat is het weer genieten van Holdsworth's unieke gitaarsolo's, het ruimtelijke blaaswerk van Dean en niet te vergeten zijn Fender Rhodes spel en de uitstekende ritmesectie van Marshall en Hopper. Maar het is ook genieten van het synergetische samenspel. Vroegere tijden herleven met deze uitgave van 'Abracadabra in Osaka', van historische waarde op de dynamische tijdlijn die 'Soft Machine' heet. Harry de Vries (wat een week 01)