Wat een week ... CD

PHIL MILLER - IN CAHOOTS -
Conspiracy Theories (2006)


Hoewel ik dit jaar  ...

 
... North Sea Jazz niet bezoek ben ik in de periode van dat festival vaak in jazz sferen. Deze week met het album 'Conspiracy Theories' van Phil Miller-In Cahoots. De helaas in 2017 overleden gitarist Phil Miller kennen we uiteraard van o.a. Hatfield and the North en National Health. Nadien schoof hij steeds meer op naar de fusion jazz en vormde in 1982 zijn eigen band In Cahoots met Pete Lemer (keyboards), Fred Baker (bass) en Mark Fletcher (drums) als harde kern.
Op dit album horen we heerlijke fusion jazz, jazz rock soms, waarin referenties doorklinken van zijn eigen roots bands maar ook van Weather Report en Soft Machine. Negen prima verzorgde en uitstekende tracks waarin vooral het indringende trombonespel van gaste Anne Whitehead opvalt (in 'o.a. 'Press Find Enter' en 'Freudian Triode') en het van Gong bekende saxspel van ook al gast Didier Malherbe (in de meeste tracks). Overigens doen ook Dave Stewart, Barbara Gaskin, Richard Sinclair en Doug Boyle hun duiten in het onvermijdelijk met de Canterbury sound doordrenkte zakje. 
Het alweer dertien jaar oude 'Conspiracy Theories', een uitgave van Moonjune Records, is een van de vele lichtpunten binnen de rijke, muzikale nalatenschap van Phil Miller. Door zijn uitstekende muziek met enige regelmaat te draaien blijft Miller in mijn gedachten. Harry de Vries (wat een week 20)