Wat een week ... CD

DJAM KARET - A Sky Full Of Stars For A Roof (2019)

Er zijn van die bands  ...

 
... en artiesten waarvan je alles wilt hebben, de catalogus moet compleet zijn. Ik heb dat o.a. met Neil Young en Anthony Phillips. Niet alles wat wordt uitgebracht is van hoge kwaliteit maar het moet gekocht. Datzelfde geldt voor de Amerikanen van Djam Karet. Al is het nieuwe album 'A Sky Full of Stars For A Roof' integraal van hoge kwaliteit.
Djam Karet heeft een uitgebreide discografie opgebouwd in de 35 jaren van hun bestaan. Dit is als ik het wel heb het negentiende studioalbum. De band is echter gaandeweg opgeschoven van instrumentale progrock naar sonische-, sferische- soms zelfs ambientrock. Filmisch zou je ook kunnen zeggen want al luisterend en wegzwevend op het 11 minuten durende titelnummer en o.a. op 'Dust in the Sun'' en 'Night Falls',  doemen er allerlei beelden op. De band heeft codes heeft toegevoegd bij de CD waarmee je twee remixen kunt downloaden: een remix waarop alle 8 tracks tot één nummer zijn gemaakt met alleen synths en percussie en eenzelfde remix maar dan alleen met de akoestische instrumenten. Dat geeft een interessant en vervreemdend effect.
Ik las dat de band geen compressie heeft gebruikt bij de produktie van dit album. Daardoor blijft er meer dynamiek behouden in de geluidsmix. En dat is goed te horen. De levendigheid op 'A Sky Full Of Stars For A Roof' spat er namelijk vanaf, en dat bij een band die al zo lang bestaat. Harry de Vries (wat een week 19)