Wat een week ... CD

ANCIENT VEIL - Rings of Earthly ... Live (2018) 

Heerlijke, traditionele ...


... symfonische rock in de traditie van o.a. Camel, her en der ingekaderd met een folkrandje. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik de Italianen van Ancient Veil niet ken, terwijl de door Alessandro Serri, Fabio Serri en Edmondo Romano opgerichte band al sinds 1992 met tussenpozen bestaat. 
Laat ik beginnen te zeggen dat deze in 2017 in Genua opgenomen liveregistratie een uitstekend, helder maar warm geluid bevat dat zo goed past bij deze muziek. De muzikanten (incl. Massimo Palermo, bas en Marco Fuliano, drums) tonen meesters op hun instrumenten te zijn waarbij vooral de akoestische gitaar van Alessandro Serri en het blaaswerk en dan speciaal de dwarsfluit van Romano in het oor springen. Het album bevat veel afwisseling, de spanningsboog blijft tot het einde van de laatste en twaalfde track gespannen.
Het symfonische hoogtepunt van dit album, 'Rings of Earthly Light (Suite)' dat rond de 17 minuten klokt, kan symbool staan voor het geheel: dynamische symfonische rock met een folkrandje en een lichte jazz-rock toets. Een weldadig album! Harry de Vries (wat een week 24)