Wat een week ... CD

DWIKI DHARMAWAN - Rumah Batu (2018)

Een onbekende ...

 

... is de Indonesische jazzpianist en componist Dwiki Dharmawan niet meer voor ProgLogAFTERGlow. Eerder werden 'So Far, So Close' (2015) en 'Pasar Klewer' (2016) al lovend besproken. Welke laatste door diverse jazztijdschriften als meesterwerk werd betiteld.
'Rumah Batu' (“Stenen Huis” in het Indonesisch) komt dicht bij die kwalificatie in de buurt. Ook nu is weer sprake van een verfijnde, originele integratie van opzwepende westerse jazzrock en traditionele, Aziatisch-etnische, tribale 'soundscapes'. Het resultaat is een verzameling knap gearrangeerde, avontuurlijke melodieën die meerdere lagen bevatten. De basis van het muzikale palet wordt gevormd door de degelijke en rustgevende pianoklanken van Dharmawan, begeleid door de fenomenale ritmesectie: drummer Asaf Sirkis en contra-bassist Yaron Stavi. Op dit fundament krijgen de (gast)muzikanten volop de gelegenheid om te excelleren, zoals
de Spaanse bassist Carles Benavent. De Frans-Vietnamese gitarist Nguyen Lé en de Indonesische fluitist Sa’at Syah maken op mij de meeste indruk.
Het album bevat 8 composities, waaronder de ruim 26 minuten durende 'Rumah Batu Suite', een Sulawesische traditional. Deze track vormt,
qua variatie aan gepresenteerde muzikale stijlen en sferen, een blauwdruk voor de overige songs. 'Rumah Batu' zou wel eens een standaard kunnen worden voor de integratie van jazz(rock) en wereldmuziek.  
Henk Vermeulen (wat een week 23)