Wat een week ... CD

DUSAN JEVTOVIC - Live at Home (2017)

Het is genieten ...

 
... de laatste weken met al die geweldige releases. Nu weer een piekervaring met 'Live at Home' van de gitarist Dusan Jevtovic, aan wie wij al eerder lovend aandacht besteden en wiens album 'No Answer' zelfs mijn Eindejaarslijst 2017 sierde.
Dit live-album is in 2016 opgenomen in Jevtovic' geboorteland Servië en is van een uitstekende geluidskwaliteit. Het is alsof de band in de huiskamer staat te spelen, alle instrumenten staan perfect in de mix en, zoals op het promovel wordt vermeld, er is geen sprake van "unwelcome audience participation". Gelukkig maar.
Natuurlijk draait de progressieve jazz-rock/fusion van Jevtovic, waarin af en toe etnisch Servische elementen zijn verwerkt, om zijn gitaarspel, dat ronkt, rommelt, experimenteert, alle hoeken en gaten van de akkoorden opzoekt en benut. Maar naast het stuwende basspel van Pera Krstajic en het synergetische drummen van Pedja Milutinovic moet het keyboardspel van Vasil Hadzimanov worden genoemd. Niet alleen in zijn sterke composities 'Ohrid' en 'Briga' maar in alle 7 tracks zijn vooral zijn bijdragen op de elektrische piano indrukwekkend en virtuoos en bieden zij een mooi tegenwicht aan de gitaarstrepen en -punten van Jevtovic. Wat een geweldig album! Harry de Vries (wat een week 04)