Wat een week ... CD

KING GIZZARD - Sketches of ... (2017)

Alweer een 'Peak Experience' ...

 
... deze week toegekend aan 'Sketches of Brunswick East' van de Australische band King Gizzard & The Lizard Wizard. Een veeldraaier van hoge kwaliteit. Collega recensent Henk Vermeulen had het album zelfs in zijn Top 10 van 2017 staan.
Als ik de verhalen moet geloven dan schieten de workaholics - er is inmiddels alweer een nieuw album uit en alleen al in 2017 bracht men 5 albums uit - muzikaal vaak verschillende kanten op: psychedelische rock, snoeiharde garage rock maar ook progressieve rock komt voor in hun catalogus en daar is op dit album sprake van. De muziek beweegt zich in de Canterbury contreien en regelmatig hoor ik echo's van bands als Hatfield and the North en Egg en daar waar de blazers aan bod komen wat vleugjes Soft Machine.
Invloed dus maar de band heeft wel degelijk een eigen smoel, er is geen sprake van gemakzuchtige retro. Er zijn wat repeterende thema's geweven door de 13 tracks, er wordt uitstekend gemusiceerd, de zang van Stu Mackenzie is vaak licht vervormd maar dat hindert geenszins, er is sprake van gedoseerde gekte en experiment maar ook van toverachtig mooie passages, de hoes is prachtig en de produktie transparant en warm. Kortom: een piekervaring! Harry de Vries (wat een week 03)