SHORTTRACK
Een 'quick scan' van releasesThe Mugshots - Something Weird (2016)

Label Black Widow Records
Score 4 (out of 5 JoJo's)
                                                                               

    
'Weird' is het zeker wat op 'Something Weird' van The Mugshots te zien (absurdistische hoes) en te horen valt. In eerste instantie dacht ik slechts post-punk of post new-wave te horen met invloeden van o.a. The Stranglers. Alice Cooper is ook nooit ver weg. Die elementen blijven in de 12 tracks ook terugkomen maar langzamerhand ontwaardde ik allerlei progelementen en -invloeden o.a. door de toetsen van Erik Stayn. De optelsom bevalt mij wel. Goede muzikanten, een uitstekende zanger in de persoon van Mickey E. VII en aanstekelijke songs. Prima geluid ook. Lekker plaatje om de spanningen van de dag af te reageren.

Ape Shifter - Ape Shifter (2017)

Label Brainstorm Records 
Score 3 (out of 5 JoJo's)
Aan Jeff Aug werd op AFTERglow al eerder aandacht besteed. Hij toerde o.a. met Allan Holdsworth en Soft Machine en bezit naast een virtuoze gitaartechniek ook het nutteloze wereldrecord voor de meeste concerten in verschillende landen binnen 24 uur. Hier komt hij op de proppen met het in Duitsland gehuisveste power trio Ape Shifter dat keiharde met riffs doorspekte hard-rock en metal laat horen. Voor mijn gevoel via improvisatie tot stand gekomen. Elf tracks van gemiddeld 3 minuten die de gehoorgangen teisteren. Draaien als je alleen thuis bent is het devies, liefst in een vrijstaand huis. 

Echotest - From Two Balconies  (2017)
 

Label Eigen Beheer
Score 1 (out of 5 JoJo's)Hoe een prachtige hoes je op het verkeerde been kan zetten. De muzikale inhoud is echter ronduit slecht. Echotest is een trio dat met 'From Two Balconies' haar derde album uitbrengt. Bassiste Julie Slick maakte volgens de promosheet notabene deel uit van de band van Adrian Belew en het Crimson ProjeKct. Daar is per saldo weinig van te merken. Rammelende uitvoeringen, armoedige composities en een erbarmelijke zanger. Valt er dan niets positiefs te melden? Nee. Of ja, de hoes natuurlijk.

Light Freedom Revival - Eterniverse Deja Vu (2017)
 

Label Eigen Beheer
Score 3 (out of 5 JoJo's)


Canadees John Vehadua (lead vocals, acoustic guitar), ik ken hem niet, is de man die schuilgaat achter Light Freedom Revival. Hier bijgestaan door o.a. Billy Sherwood en Oliver Wakeman. Overal waar Sherwood opduikt is vaak sprake van door knip- en plakwerk en op afstand in elkaar geknutselde produkties. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dat ook hier het geval is. De goed verzorgde hoes herbergt 13 tracks met prog- en symforeferenties, vooral aan Yes. De zang van Vehadua is wat geknepen en dat ergert gaandeweg hoewel de harmonieën met Marisa Frantz vocale balans aanbrengen. Lekker gitaarwerk van Eric Gillette. Desondanks beklijft het allemaal maar lastig. Het zal geen veeldraaier worden.

Short Track by Harry 'JoJo' de Vries (04-2017)