Wat een week ... CD

WRSS -The Stonehouse (2017)

En dat staat voor ...

... de gitaristen Mark Wingfield en Markus Reuter, bassist Yaron Stavi en drummer Asaf Sirkis. Zij verdienden hun sporen bij o.a. The Crimson ProjeKct, Stick Men, David Gilmour en Robert Wyatt.
Op de zes uitstekend geproduceerde tracks van 'Stonehouse' laat WRSS ge√Įmproviseerde fusion (zonder 'overdubs'!) horen waarin duidelijke King Crimson invloeden doorklinken - zoals in opener 'Rush' - maar waarin vaak ook een jazztouch en een ambient onder- en soms bovengrond - o.a. in 'Fjords de Catalunya' - aanwezig is. Vooral die combinatie zorgt ervoor dat er een nogal psychedelische sfeer ontstaat. Waarbij opvalt dat er geen keyboards worden gebruikt terwijl het lijkt of ze er in allerlei Fripperiaanse 'soundscapes' wel zijn en dat komt vooral door de 'touch guitar' van Reuter en de fretloze bas van Stavi.
'The Stonehouse' is een bijzonder album waarbij je al luisterend in een 'weldadige flow' terechtkomt waaruit je op gezette tijden 'ruw' wordt weggehaald om er vervolgens bijna ongemerkt weer in terecht te komen. Knap gedaan! Harry de Vries (wat een week 06)