Wat een week ... CD

IL BALLO DELLE CASTAGNE - Soundtrack ... (2016)

for an Unreleased Herzog Movie ...

... deze albumtitel van de Italiaanse band Il Ballo delle Castagne trok direct mijn aandacht. Ten eerste omdat ik zelf een zeer bescheiden figurantenrol speel in Werner Herzog's 'Nosferatu: Phantom der Nacht ', een film uit 1979. Ten tweede omdat ik de films van deze regisseur indrukwekkend en intrigerend vind.
De band wordt bij het componeren al jarenlang beïnvloed door Herzog. Het surrealisme in zijn films is terug te vinden in de zeven tracks op dit album. Dooradert met invloeden van de vroege Pink Floyd en van Popol Vuh. Vervreemdende muziek die je brengt in een wereld waar je in werkelijkheid liever niet zou willen zijn maar die virtueel via de muziek toch weldadig aanvoelt.
Het is geen muziek voor een groot publiek. Dat zal de band niet ambiëren. Herzog opereerde ook in de alternatieve filmscene. Maar een bijzonder album is het. En dat we het maar weten: '6.35 minuten Vor Dem Ende der Zeit Explodiert Die Erde' (track 7). Ik las vanochtend op internet dat dat op 31 oktober as. gaat gebeuren. Geniet er nog maar van. Harry de Vries (wat een week 31)