Stick Men - Prog Noir (2016)

Label: Iapetus Media/7D Media/MoonJune
Bandsite: http://www.stick-men.net
Running Time:
51:53

Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Dit trio bestaat uit heren die hun sporen hebben verdiend. Bassist Tony Levin werkte, naast Peter Gabriel en King Crimson, met zowat ontelbare anderen. Drummer Pat Mastelotto is lid van King Crimson maar werkte ook met XTC en David Sylvian. Markus Reuter is relatief nieuw in de progscene, was in de leer bij Robert Fripp en werkte samen met Tim Bowness. Is die imponerende achtergrond een garantie voor geweldige muziek?
Het antwoord is "ja" en "nee". Het titelnummer trapt af en doet dat indrukwekkend met een pompend ritme en repeterend thema resulterend in een dreigend sfeertje. 'Plutonium', 'The Tempest' en 'Schattenhaft' maken ook onderdeel uit van die sfeer. Maar 'Mantra' is stomvervelend. Zo'n track die aan het einde hetzelfde klinkt als aan het begin met tussentijds niet of nauwelijks ontwikkeling. Zo staat er nog een aantal tracks op 'Prog Noir' die de aandacht maar moeilijk vastgrijpen. Onverwacht is wel dat er in vier tracks gezongen wordt door Levin en/of Reuter. Licht vervormde stemmen maar de zang is acceptabel.
Dit soort samenwerking
leidt vaak tot 'muzikantenmuziek' oftewel 'hoor eens hoe goed ik kan spelen'. Dat exhibitionisme valt hier alleszins mee. De mannen kunnen natuurlijk geweldig spelen maar koketteren niet in ieder akkoord tot vervelens toe met hun kunsten. Dit soort muziek gaat wel vaak mank aan compositorische armoede en daar is hier helaas sprake van. Met uitzondering van genoemde titels houdt het op dit vlak niet over en loopt mijn concentratie zoals gezegd snel weg.
Het trio is volgens eigen zeggen jaren doende geweest
, tussen de vele live-optredens door, met het componeren en vervolmaken van 'Prog Noir'. Toch resulteert dat maar ternauwernood in drie JoJo's. Het gebodene mist voor een hogere waardering spanning, verrassingselement en compositorische kwaliteit. Harry de Vries (09-2016)

Personnel:
Tony Levin - stick and voice
Markus Reuter - touch guitars and voice
Pat Mastelotto - acoustic and electronic drums and percussion

Discography: 
Soup (2010)
Open (2012)
Deep (2013)
Power Play (2014)
Supercollider (2014)
Midori (2015)

Prog Noir (2016)