Wat een week ... CD

MOTORPSYCHO - Here Be Monsters (2016)

Een band die  ...

... nooit stilstaat, zichzelf door de tijd heen en zo'n 18 albums opnieuw uitvindt, niet de gemakkelijkste weg van herhaling van zetten kiest. Dat is prijzenswaardig. Dat is Motorpsycho. Dat geldt ook voor 'Here Be Monsters', dat met recht het op AFTERglow gedoseerd toegepaste etiket 'peak experience' verdient. 
Vele stijlen kwamen in de bandhistorie sinds 1991 al voorbij: grunge, metal en rock. Die men steeds wist te mengen tot een eigen geluid. Langzaam maar zeker werden steeds meer psychedelische ingredienten toegevoegd waarin repetitie van thema's prominenter werd. 'Here Be Monsters' is daarvan een lichtend voorbeeld. Zoals in het dromerige maar permanent de aandacht vasthoudende 'Lacuna/Sunrise' en in het jazzy aandoende 'Running with Scissors'. In de 17 minuten van afsluiter 'Big Black Dog' komen al die kwaliteiten samen.
De constante factoren Bent Saether, Hans Magnus Ryan en Kenneth Kapstad, aangevuld met Thomas Henriksen, hebben met 'Here Be Monsters' een meesterwerk neergezet. Er zijn half het jaar nog niet veel kanshebbers voor de eindlijst van 2016 maar dit album komt er zeker in. Volgens redacteur Henk Vermeulen is het live nog indrukwekkender. Dat moet ik dan ook maar eens gaan onderzoeken. Harry de Vries (wat een week 17)