Darryl Way -  
Myths, Legends and Tales (2016)

Label: Right Honourable Records
Bandsite: www.darrylway.com
Running Time: 
53:17

Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Multi-instrumentalist en componist Darryl Way is natuurlijk met name bekend als mede-oprichter van en violist bij Curved Air. Maar dat is al meer dan vier decennia terug. Hij verliet de band immers al in 1972, al kwam hij enkele jaren geleden even terug voor een reünieconcert. Daarna heeft hij veel solowerk gemaakt, formeerde hij Darryl Way's Wolf, componeerde een opera en muziek bij films en tv-series en verleende hand- en spandiensten bij Jethro Tull, ons eigen Trace en Pierre Moerlen's Gong.
Nu dan wederom, zijn produktie lag de laatste jaren hoog, een nieuw album 'Myths, Legends and Tales' geïnspireerd door o.a. de Griekse mythologie waarbij hij met die bron als uitgangspunt een beschouwing van onze hedendaagse wereld ook niet uit de weg gaat. Way bespeelt alle instrumenten zelf: toetsen, drums, gitaar en natuurlijk viool en zingt uitermate sterk. Hij blijft zijn traditie trouw: symfonische rock waarbij de klassieke invloed significant is. En dat heeft een sterk album opgeleverd verpakt in een helder en vol geluid.
De synergie tussen klassiek en rock komt het duidelijkst naar voren in 'Orpheus and the Underworld', een aanstekelijke compositie waarin veel gebeurt. Way's melodische kwaliteiten komen in ieder van de 10 tracks naar voren. Hoewel de muziek soms complex is, de structuur en de melodielijn worden nooit veronachtzaamd. Prachtig vind ik 'The Ice Man', een track geladen met emotie door vooral het gedragen vioolspel en de zang van Way. Hetzelfde geldt voor 'Whatever Happened' waarin Way terugvalt op een rockbasis met invloed van ELO. Sterk is ook afsluiter 'Prometheus Chained', een muzikale optelsom van alle genoemde kenmerken van Way's muziek.

Darryl Way heeft mij verrast met 'Myths, Legends and Tales'. Knap als je na zo'n lange loopbaan aantoont dat de creatieve bron geenszins is opgedroogd. Voor de liefhebbers van traditionele, op klassieke leest geschoeide symfonische rock kan dit album zonder aarzeling worden aangeschaft. Harry de Vries (05-2016)

Personnel:
Darryl Way - all instruments, vocals 

Discography (solo):

Concerto for Electric Violin and Orchestra (1978)
Human Condition (1978)
Under the Soft (1991)
The Elektra Ensemble (1992)
Ultra Violins (2013)
Children of the Cosmos (2014)
Myths, Legends and Tales (2016)