Wat een week ... CD

VASIL HADZIMANOV BAND - Alive (2016)

Servische jazzrock ...

... van de vijfmansband van toetsenist Vasil Hadzimanov met als gast de Amerikaanse saxofonist David Binney. Moonjune Records is altijd op zoek naar nieuwe talenten en kwam nu dus in de Balkan terecht.
Het album is opgenomen tijdens een tour door Servië in 2014 en is gezegend met een uitstekend geluid. Men opent met de elf minuten van 'Nocturnal Joy', vanaf de eerste luisterbeurt mijn favoriet. Vooral door het aanstekelijke thema op de toetsen dat vakkundig en met veel emotie wordt uitgewerkt. Langzamerhand komt de saxofoon erbij - met een referentie aan Jan Garbarek - is er een wervelende pianosolo van Hadzimanov in het middenstuk om uiteindelijk weer uit te komen bij het thema. In de sterke afsluiter 'Otkrice Snova' volgt de band een min of meer gelijke opbouw. 
Jammer vind ik dat de band in de tussenliggende zes tracks de melodische thema's vaak uit het zicht laat verdwijnen en men zich vooral richt op jazz en jazz-rock die alle kanten op schiet. Vakkundig maar met minder structuur en melodie. Desondanks een welkome kennismaking met een nieuwe loot aan de inmiddels rijk gevulde boom die 'Moonjune' heet. Harry de Vries (wat een week 14)