Wat een week ... CD

BEN CRAVEN - Last Chance to Hear (2016)

Derde album ...

... van de Australische multi-instrumentalist Ben Craven. Zijn tweede worp, 'Great & Terrible Potions' werd bij de progrecensenten zeer goed ontvangen. Er werd soms zelfs gesproken van een meesterwerk. Daar is bij 'Last Chance to Hear' geen sprake van. Daarvoor is de muziek te 'old school'. Maar het gebodene staat op een hoog niveau. 
Het in een prachtig ontwerp van Roger en dochter Freyja Dean gestoken album biedt een goede balans tussen complexe progcomposities, zoals 'Critical Mass', waarin de echo van Yes doorklinkt en ingetogener, filmische stukken die de sfeer ademen van Mike Oldfield, een voorbeeld van Craven. Gelijk Oldfield zingt en speelt Craven dan ook alles zelf, al is er gesproken woord van acteur William Shatner in het melodramatische 'Spy in the Sky, Part 3' dat in het eerste deel overigens een geweldige gitaarsolo bevat.
'Last Chance to Hear' is een album dat in de bekende prog- en symfotraditie staat. Innovatie is dan ook ver weg. Niettemin een heerlijk album dat compositorisch en productioneel zijn kop boven het maaiveld uitsteekt. Harry de Vries (wat een week 13)